24 Eylül 2011 Cumartesi

İsviçre ve Dağlar

2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI,2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 9 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI, 2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 10 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI, 2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 11 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI, 2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 12 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI

İsviçre ve Dağlar 
İsviçre’nin % 58′ini kaplayan ve yükseltileri 4000 m’yi geçen İsviçre Alpleri, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan iki dağ sırasından oluşur. Bu iki dağ sırası arasında Ren ve Rhone ırmaklarının oluşturduğu bir oluk sistemi vardır. Bu akarsular üzerine barajlar kurulmuş ve elektrik enerjisi elde edilmektedir.Bu alanda enerjinin varlığı sayesinde sanayi gelişmiştir. Bu oluk aynı zamanda ulaşım bakımından da önemlidir.
İsviçreliler, Alpler’in olumsuz coğrafi şartlarına rağmen uzun tüneller ve viyadükler yaparak bu alanlarda ulaşımı geliştirmişlerdir. Ulaşımın gelişmesi Alpler’in kış turizminde değerlendirilmesine imkan tanımıştır. İsviçre’de toplam turizm hareketlerinin % 60′ ından fazlası Alp bölgesinde yoğunlaşmıştır. İsviçre’de turizmin dağlık alanlarda geliştirilmesi bölgeler arası eşitsizliği ve göçü azaltmıştır. Ayrıca kış turizmi ülkeye büyük ölçüde döviz girdisi sağlamaktadır.
İsviçre Alplerinden geçişi kolaylaştırmak için iki tünel inşa edilecektir.
İsviçre’deki doğal ve beşerî etkileşimi analiz ederek benzer bir arazi yapısına sahip olan yurdumuzun kuzey ve kuzeydoğu bölgelerindeki ekonomik ve sosyal gelişimi sağlamak için neler yapılabilir? Sınıf ortamında tartışınız.
Yurdumuzun kuzey ve kuzeydoğu bölgelerindeki ekonomik ve sosyal gelişimi sağlamak için ulaşımın geliştirilmesi, bölgedeki enerji kaynaklarından faydalanılması,bölgeye uygun olan turizm,tarım,hayvancılık ve sanayi yatırımlarına teşvikler verilmelidir.

Hiç yorum yok: