3 Ekim 2011 Pazartesi

SAYFA 14 DERS DIŞI ETKİNLİK CEVAPLARI

2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI,2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 9 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI, 2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 10 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI, 2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 11 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI, 2011 - 2012 YENİ COĞRAFYA 12 KİTABI ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI VE DERS NOTLARI


SAYFA 14 DERS DIŞI ETKİNLİK CEVAPLARI
Yer şekillerinin olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de mevcuttur.Örneğin yer şekillerinin engebeli olduğu bölgelerde ekili-dikili arazi oranı az, tarım toprakları parçalı ve dağınık, tarımda makine kullanımı sınırlıdır. Bu bölgelerde yükselti sıcaklığı düşürdüğünden tarım faaliyetlerini sınırlar, tarım yapabilme süresini kısaltır.Yer şekillerinin yüksek olduğu bölgelerde ise Yüksek bölgelerde tarım ürünleri çeşitliliği azalır, tarım ürünlerinin olgunlaşması gecikir, tarımsal faaliyetler zorlaşır.
Yer yüzü şekillerinin engebeli ve yüksek olması sadece tarımı etkilemez.Örneğin Engebeli bölgelerde yollar virajlarla uzar, yol yapım maliyeti artar. Yüksek yerlerde kar yağışı, donma olayları ve sis yoğunluğu fazla olacağından, ulaşım zorlaşır.
Bu olumsuz yönler yerleşimi de etkilemektedir. Yer şekillerinin engebeli olduğu bölgelerde tarım alanları araziye parçalar halinde dağıldığından dağınık yerleşme görülür.

Hiç yorum yok: